LÖNEUPPRORET 2008
Nu får det vara nog!


Nyheter

26-04-2008  - TACK ALLA SOM DELTOG I DEMONSTRATIONEN!
Ett stort tack till alla som deltog i demonstrationen i Stockholm den 22 April. Tack även alla som hjälpte till praktiskt och ekonomiskt. Vi hade inte klarat oss utan ert stöd. Fredrik Johansson, frilanserande fotograf har sammanställt detta bildspel från vår demonstration. http://www.reportagebild.se/images/bildspel/protest/index.html
14-04-2008  - Vi behöver ditt stöd
Som ni vet är vi ingen etablerad organisation. Tidigare har alla kostnader för upproret och hemsidan tagits ur egen ficka, men nu är våra egna resurser tömda. Vi är nu i slutfasen av vårt arbete. Den tryckta namnlistan kommer att väga 2,6 kg och ska tryckas i 30 exemplar á 500 sidor (tryck på båda sidor). Detta blir totalt 30.000 sidor tryck på 15000 sidor papper. Med kraftiga rabatter blir tryckkostanden 7500kr inkl. moms. Till detta tillkommer porto + kuvert som blir ca 4000kr. Så totalt behöver vi samla in minst 11.500 kr. Vi kommer att handleverera 5 listor till berörda ministrar i regeringen. Övriga listor kommer att postas till de olika landstingen, SKL´s ordförande i förhandlingsdelegationen Ingela Gardner Sundström, medlarna samt Vårdförbundet. Vill du vara med och stödja oss ekonomiskt så mottager vi gärna ett bidrag. Sätt in frivilligt belopp på vårt förfogarkonto som heter UPPRORET.
Bank: NORDEA CLEARINGNUMMER: 3099 KONTONUMMMER: 20 58929

13-04-2008  - Datum för gemensam manifestation
Tisdagen den 22 April, kl. 11:00 kommer vi att samlas på Sergels torg (”Plattan”). Kl. 11:30 vandrar vi sedan med plakat ned för Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, över Strömbron, Slottskajen och stannar slutligen på Mynttorget (närmast riksdagen). Här kommer sedan fyra delegationer med 3 personer i varje grupp vandra med namninsamlingslistan till alla ansvariga ministrar i följande departement: Socialdepartementet, Finansdepartementet, Integrations- och jämställdhetsdepartementet, Statsrådsberedningen. Vi kommer att demonstrera på Mynttorget då vi vet att flera av de politiska partierna träffas i riksdagen den här dagen. Vi har tillstånd från polisen i Stockholm att demonstrera fram till kl.16:00 så ta gärna med er matsäck eftersom det blir en ganska lång dag då vi belägrar oss på Mynttorget. Vi hoppas att så många som möjligt kommer att kunna delta. Både studenter, berörd vårdpersonal och allmänheten är inbjudna att delta. Bjud även gärna med dina vänner, grannar och släktingar som ni vet stödjer oss.
10-04-2008  - BÖRJA FÖRBEREDA DIN UPPSÄGNING
Det är viktigt att vi alla som skrivit på verkligen står för vad vi sagt. Det är även viktigt att alla börjar förbereda sig för att eventuellt säga upp sig om våra lönekrav inte accepteras. En del har ju 3 månaders uppsägningstid medans de som arbetat mindre en 1 år, eller är vikarier oftast har en månad. Här kommer några viktiga dokument som ni kan ladda hem 1) Löneupprorets blankett för egen uppsägning. Många landsting har ju egna blanketter som också kan användas. Ex. Landstinget Västmanlands uppsägningsblankett. 2) Som ni bör veta är det 45 karensdagar vid egen uppsägning innan man kan få A-kassa. Blankett som måste lämnas in till Akademikernas Erkända A-kassa (AEA) kan ni hämta här. Ni som har frågor om A-kassa kan ju även ringa till dem direkt på telefon 08-56644530 eller besöka deras hemsida http://www.aea.se. 3) Många har funderingar över vad som kommer att hända med deras SGI som används vid beräkning av föräldrarpenning osv. Ring försäkringskassan för att diskutera just din situation. Telefon: 020-524524 4) Det är bra om man redan nu påbörjar arbetet med att söka sin norska legitimation eftersom det tar lite tid. Rutiner för att söka norsk legitimation kan ni ladda hem här. 5) För er som är intresserade av att söka legitimation i Storbritannien kan ni ladda hem en informationsbroschyr på engelska. Ni kan även läsa mer på deras hemsida. Organisationen som sköter legitimationer i Storbritannien heter Nursing and Midwifery Council. Telefon: +44 20 7333 9333. Ni kan även ställa frågor via epost: eu.enquiries@nmc-uk.org
09-04-2008  - Musik för kampen
För ett tag sedan fick vi ett mail från fd narkossjuksköterskan Pelle Höglund som kämpade för bättre villkor och lön för sjuksköterskor redan 1986. Då skrev han dessa tre låtar, det är skrämmande hur aktuella dessa texter är efter 22 år. Vi är beredda. Nu får det vara slut. Kallets begravning och undergång. Om ni är intresserade av vad Pelle gör numera, kolla in Framehouse.
09-04-2008  - VANLIGA FRÅGOR VI FÅR
Är det otillåtet att säga upp sig? Det råder mycket förvirring kring rätten att säga upp sig. Arbetsrätten i Sverige ger alla arbetande rätten att säga upp sig. Vi är inte livegna som en del gärna önskar att vi vore. Det är bara för vårdförbundet som uppmaning till uppsägningar är en otillåten stridsåtgärd. Vi som enskilda individer kan naturligtvis säga upp oss när vi vill och på samma datum som våra kollegor om vi så nu väljer. Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg och Anna-Karin Eklund har helt fel utryckt det i media som att alla som skriver under gör något nästan brottsligt. Detta är ju helt fel! Vi planerar ju inte att råna en bank. Vi som enskilda individer har bara valt ett gemensamt datum då vi planerar att säga upp oss. Det finns ingen svensk lag som hindrar oss från detta. Detta bekräftas även av Dan Holke på LO-TCOs rättsskydd "Det finns inget som enligt lag förbjuder den" dvs massuppsägningar (Källa: Vårdfacket 11 Mars). För det andra har vi bara skapat en namninsamlingslista för att visa hur många vi är och att vi är beredda på att säga upp oss om vi inte får igenom våra lönekrav. För det tredje finns det bara två grupper i ett samhälle som inte har rättighet att säga upp sig. Den ena är slavar och den andra är fångar. Om man räknar sig till någon av dessa grupper ;-) så kan man inte skriva på. Vi lever som tur är i ett fritt land, och vi har alla naturligtvis autonomi nog att säga upp oss från vår arbetsgivare. För detta behövs inget särskilt tillstånd av någon.
09-04-2008  - KOMMER NI ATT ANORDNA EN OFFENTLIG MANIFESTATION/DEMONSTRATION?
Ja, vi planerar just nu ett lämligt datum då vi kommer att samlas i Stockholm för att personligen lämna in listan till riksdagen och de berörda departementen där ministrarna har sina huvudkontor (Socialdepartementet, Finansdepartementet, Integrations- och jämställdhetsdepartementet, Statsrådsberedningen). Så fort detta datum är klart kommer ni att få mer information om detaljerna så att ni får möjlighet att delta.
08-04-2008  - VEM SKA LISTAN LÄMNAS TILL?
Alla följande instanser kommer att få en fysisk kopia av namninsamlingen: 1) Alla 21 landsting samt SKL´s ordförande i förhandlingsdelegationen Ingela Gardner Sundström. 2) Regeringen. Följande ministrar: Göran Hägglund - Socialminister, Maria Larsson - Äldre- och folkhälsominister, Cristina Husmark - Pehrsson Socialförsäkringsminister, Anders Borg - Finansminister, Nyamko Sabuni - Integrations- och jämställdhetsminister, Fredrik Reinfeldt - Statsminister. 3) Vårdförbundets centrala huvudkontor. 4) Kommunerna (lokal leverans).
08-04-2008  - NÄR STÄNGER NI LISTAN?
Namnlistan är fortfarande öppen för signering. Vi kommer inte att stänga ner listan vid ett visst datum. Däremot kommer vi inom en vecka meddela när sista datumet kommer att vara för att komma med i den tryckta fysiska listan som kommer att överlämnas till berörda instanser.